Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Baardagaam gedrag en communicatie

Gedrag en communicatie bij de baardagaam

Een baardagaam is een ontzettend leuk dier en is dag actief. Vooral de jonge dieren zijn erg gewild. Elke baardagaam heeft een eigen karakter. De baardagaam wordt steeds populairder door zijn makkelijke verzorging en handeerbaarheid. Hierdoor wordt er steeds meer kennis vergaard door alle baardagaam houders.

Baardagamen zijn nieuwsgierig dieren en zijn erg zachtaardig van karakter. Ze communiceren door middel van morse- achtige signalen. Het is erg leuk om het gedrag van je baardagamen is goed te observeren. Je zult zien dat ze vaak via herkenbare lichaamstaal communiceren. Bij de jonge baardjes is het gedrag al sterk ontwikkeld en word het uitvoerig getest. 

Een baardagaam zal niet snel uit agressie bijten (op uitzonderingen na). Maar let wel op: het is en blijft een reptiel. Baardagamen zijn geen knuffelbeesten, ze houden zo af en toe wel van wat aandacht maar stellen de aandacht niet altijd op prijs.

De baardagaam is een bodem bewonende soort die goed overweg kan op de grond, maar ook kan klimmen op rotsen en in bomen. Vooral de jongere dieren klimmen, ze zijn dan veilig voor hun grotere soortgenoten, die meer op de bodem blijven. Met hun krachtige poten kunnen ze goed hoog klimmen. Helaas zijn ze in afdalen niet zo goed en laten zich dan vaak naar beneden vallen. Houd hier dus rekening mee met de indeling van het terrarium. 

Gedragingen die u kunt herkennen bij de baardagaam:

Omgeving verkennen:

Een baardagaam likt aan alles in zijn omgeving om indrukken op te doen. Door te likken aan alles wat hij tegen komt kan de baardagaam zijn plaats bepalen. Ze steken hun tong ver uit en drukken met de tong tegen het reukorgaan. Dit orgaan wordt naar de hersenen gezonden, en geeft informatie de plaats bepaling van objecten in de omgeving. Schrik dus niet wanneer een baardagaam met zijn bek open en zijn tong naar buiten achter je hand aan komt.

Kop knikken:

Het kop knikken is typerend voor vele reptielen. In tegenstelling van wat vele mensen zeggen kan ook een vrouwtje met haar kop knikken. Echter zijn de bewegingen van het vrouwtje vaak minder hevig dan bij mannetjes. Ook maken de vrouwtjes soms een diepe buiging, wat een beduidend andere beweging is dan kop knikken. Ze maken een soort golvende beweging waarbij de schouders en voor boeg in een golvende beweging naar boven komt. Als mannetje met de kop knikken doen ze dit soms zo hevig dat ze met hun voorpoten los van de grond komen. De bedoeling van het kop knikken is om een andere baardagaam te imponeren of om een vrouwtje te verleiden. Ook de jonge dieren kunnen met de kop knikken.

Zwaaien:

Vooral de jonge vrouwtjes staan bekend om hun zwaaien, maar soms ook de mannetjes. Er zijn verschillende redenen waarom baardagamen zwaaien, maar de voornaamste is om aan te geven dat ze berijd zijn te paren. 

Ook de jonge baardagamen zwaaien vaak naar elkaar maar dan niet met de bedoeling om een agressief soortgenoot milder te stemmen maar meer als een vorm van communicatie. Waarschijnlijk heeft het bij jonge baardagamen ook te maken met het begin een eigen territorium op te bouwen. Maar zodra ze volwassen zijn zal dit stoppen en word het zwaaien alleen nog maar door de vrouwtjes gebruikt.

Redenen om te zwaaien zijn o.a.: 

  • Herkenning van soortgenoten; Vaak vanaf een afstandje.
  • Paarbereidheid; Tijdens het paarseizoen zwaaien de vrouwtjes om aan te geven dat ze bereid zijn om te paren.
  • Communicatie; Ook jonge baardagamen zwaaien vaak naar elkaar. Dit is echter een vorm van communicatie. Zodra de dieren volwassen zijn, zullen over het algemeen alleen de vrouwtjes deze vorm van communicatie nog gebruiken.
  • Man goed te stemmen; Soms zwaaien vrouwtjes om agressieve mannetjes goed te stemmen. 

Kleur veranderen o.a. door stemmingswisselingen: 

Bij zowel mannetjes als bij vrouwtjes kan de kleur van de lichaam net als de baard veranderen (feller worden) door stemmingswisselingen. De zwart kleuring van de baard is vaak een teken van stemmingen om te paren. Ook kan de baardagaam zijn kleuren naar voren laten komen zodra hij angst, dominantie of boosheid ervaart (zie ook stress). 

Vaak gaat de zwart kleuring dan gepaard met het opzetten van vele andere kleuren die de baardagaam bezit. Natuurlijk is ook de lichaamshouding duidelijk aangepast (b.v. ver uitgeklapte baard, hoog op poten, blazen). Ook kan de baardagaam donker kleuren door afkoeling. De baardagaam kleurt iets donkerder en er verschijnen donkere aftekeningen aan de onderzijde van het lichaam om meer warmte te kunnen opnemen. Deze zijn bij jongere dieren vaak veel beter zichtbaar dan bij volwassenen. (Zie ook beschrijving).

Baardagaam met bek openBek open sperren:

Soms sperden ze de bek wijd open. Dit doen ze meestal omdat ze het warm hebben. Door een tong ver uit te steken kunnen de dieren sneller afkoelen. 

Zodra het echt te warm wordt zullen ze de schaduw opzoeken om af te koelen.

75% - تسوق أونلاين في السعودية مع خصم 25 , أحذية ازياء رياضية الجري للرجال , adidas copa mundials in color today schedule 2016 , نمشي | 30 Winter Outfit Ideas to Kill It in 2020 - Best Outfits of Ignited Woman 2019

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved