Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Plantaardige voeding

Plantaardige voeding

Biedt de baardagaam elke dag verse groente en/of fruit aan. In principe mogen de baardagamen zoveel groente en of fruit eten als ze willen. Elke baardagaam heeft zijn eigen voorkeur. Alle baardagamen lusten graag bladgroente en zoet fruit (b.v. aardbei, kiwi). Opvallend is dat baardagamen de voorkeur hebben voor fel gekleurde groente, fruit en bloemen (vooral geel). Ook voor groente en fruit geld de regel variatie.

Er wordt soms aangeraden om voedingssupplementen over het groenvoer te doen. Dit raden wij echter af. Als de dieren voldoende voedseldieren eten die goed bepoederd zijn met voedingssupplementen, krijgen ze in principe voldoende binnen. Het doseren van de voedingssupplementen gaat ook minder makkelijk dan bij het toedienen via voedseldieren. Bovendien kunnen de supplementen de smaak beïnvloeden (hebben vaak een bittere smaak). Mocht je er toch voor kiezen om voedingssupplementen over het groenvoer te strooien, zorg dan dat deze zoet van smaak zijn. (b.v. Pogona Vittimix van 101 Dragons, speciaal voor baardagamen). 

Kijk in de voedingslijst voor een indicatie van welke voeding u aan uw baardagaam kunt geven. Klik hier!

Mijn baardagaam lust geen groente en fruit

Er zijn verschillende redenen waarom een baardagaam geen groente en fruit eet. Naast dat er gezondheidsredenen mee kunnen spelen kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor uw baardagaam geen groente en druit eet. Elke baardagaam heeft wellicht zijn eigen voorkeur voor verschillende soorten groente en/of fruit, maar alle baardagamen lusten groenten en fruit. Het is ook belangrijk dat ze hun portie plantaardige voeding binnen krijgen. Dus als u een baardagaam heeft die geen groente en/of fruit wilt eten, geef de moet niet op! Hieronder een paar handige tips en wat meer uitleg voor u,  over de reden dat uw baardagaam wellicht geen groente of fruit wil eten. 

Allereerst is het verstandig om te bepalen waarom jou baardagaam geen groente en fruit wil eten. Wanneer de oorzaak duidelijk is, kan men gemakkelijker een "plan van aanpak" maken. Medische oorzaken dienen uitgesloten te worden. 

Een reden dat een baardagaam geen groenten of fruit eet, kan zijn dat deze nooit gewent is aan groente en fruit. De baardagaam vind het vreemd en moet leren dat het eten is. Onze baardagamen hebben vanaf de eerste dag dat ze bij ons zijn of uit het ei komen, groente en fruit aangeboden gekregen. Dus zelfs bij de jonge baardagamen die net uit het ei kwamen, stond elke dag een vers bakje groente (geen waterbak). Normaliter beginnen de baardagamen pas na enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen met eten. Toch zagen we dat enkele baardagamen al heel snel geïnteresseerd raakte in het bakje groente en fruit. Ze begonnen al snel te eten en de andere broertjes en zusjes volgde snel. Dus gewoon elke dag blijven aanbieden, vanaf dag 1 om ze kennis te laten maken met de verschillende soorten voedsel.  

Daarnaast zijn Onze baardagamen gewent om regelmatig met een grote pincet gevoerd te worden. Wanneer ze de pincet (liever dan je vingers) gaan associëren met eten, kun je de baardagaam met de pincet nieuwe dingen of dus bv groente en fruit leren eten. Bied het aan met de pincet en kijk wat hij er van vind. Soms lukt het in 1 keer, sommige dieren doen er wat langer over voordat ze groente en fruit gaan eten. 

Ten tweede kan het zijn dat jou baardagaam zijn groente en fruit laat staan omdat hij al genoeg heeft gegeten en vol zit. Dit gebeurd wanneer je de baardagaam te veel verwend, doordat deze te vaak-veel levend voedsel aangeboden krijgt. Het brengt tevens gezondheidsreden met zich mee, wanneer u de baardagaam te vaak-veel levend voedsel aanbied. De hoge bron aan eiwitten en voedingstoffen van de levende voedseldieren verhoogd het risico op overgewicht en tevens ook het risico op leververvetting. 

Wanneer de baardagaam simpel weg geen groente en fruit eet omdat deze simpelweg te veel levend voedsel aangeboden krijgt, kunt ud e volgende dingen doen. Probeer ze extra lekkere groente en fruit soorten te geven. Sommige baardagamen komen op gekleurd voedsel af, als bv gele kiwi, omdat ze hier vaak voorkeur voor blijken te hebben. Als ze niet op de lekkernijen afkomen kan men een aantal dagen geen levend voer aanbieden.  De baardagaam gaat vanzelf voedsel zoeken zodra ze trek/honger krijgen. Zodra ze weer van de lekkere groente en fruit proeven zullen ze waarschijnlijk groenvoer blijven eten, wanneer je weer de normale hoeveelheid levend voedsel gaat aanbieden.

Echter zijn er wel een aantal dingen die je in acht moet nemen voordat je de voedseltoename van dierlijke voedsel abrubt stopt. Dit mag  namelijk niet als de oorzaak mogelijk medisch gelegen is. In dit geval dient het dier eerst te worden onderzocht door een reptielen art, om vast te stellen wat de juiste behandeling/toenadering is. Een gezonde baardagaam kan gerust een paar dagen zonder levend voedsel aangeboden te krijgen, zonder hier schade van te ondervinden. Ik wil benadrukken dat je nooit zomaar zonder de conditie van de baardagaam te beoordelen de voedsel toename mag veranderen of tijdelijk stoppen. Als het om een medisch reden blijkt te gaan zijn er vaak andere mogelijkheden om een dier weer "goed" te laten voelen en te laten eten, die eerst moeten worden onderzocht. 

Als laatste tip wil ik meegeven om vers te voeren. Groente en fruit word snel slecht onder de warme lampen in het terrarium. Geef dus geen oud fruit of groente en zeker geen bedorven voedsel. Dan laten ze de volgende keer hun groente en fruit gewoon weer staan.  

nike-dunk-low-coast-uncl | New Balance 991 Footwear

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved