Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

NL: Gezondheidszorg: Prolaps

Gezondheidszorg baardagaam: Prolaps

Prolaps

Prolaps is niet zozeer een ziekte als wel een aandoening. Prolaps wil zeggen dat (een deel van) de darmen door de cloaca (soms ook cloaca en/of hemi penis) van het dier naar buiten komen (uitzakking). Wanneer de darmen of de penissen uit het lichaam hangen, kunnen ze uitdrogen of verwond worden en als dit te lang duurt zelfs afsterven. Er kan voorzichtig geprobeerd worden ze terug te duwen, of in een bad met lauwwarm water te houden. Als dit niet werkt, ga dan naar de dierenarts.

Symptomen:

De cloaca of (hemi) penis is naar buitengedrukt (duidelijk zichtbaar) Dit gaat vaak gepaard met zwelling, roodheid (soms zelfs paars) en uitdroging. Bij de ernstiger gevallen is duidelijk een “vleesklomp” rond de cloaca te zien. Wanneer het een rectum-prolaps betreft kan er een aanzienlijk deel naar buiten komen stulpen.

Oorzaak:

Een prolaps kan door een groot aantal verschillende redenen worden veroorzaakt. Twee van de meest bekende veroorzakers zijn stress en verstoppingen.

Behandeling:

Wanneer er niet wordt gehandeld op het moment van waarnemen zal de prolaps zeker tot de dood lijden. Prolaps lost zichzelf niet weer op. Adequaat handelen is dan ook vereist, tussenkomst van een gespecialiseerd dierenarts is in vrijwel alle gevallene en vereiste! Hou het gedeelte schoon en vochtig tot men bij de dierenarts aankomt. Zet de baardagaam op keukenpapier om te voorkomen dat er vuil op komt, wat een infectie kan veroorzaken. 

De dierenarts kan overgaan op verschillende methodes, afhankelijk van de ernst van de situatie. Wanneer het een lichte vorm van prolaps betreft kunnen de darmen soms zonder operatie terug worden gemasseerd in het lichaam. Hierbij is het van belang dat er niks gedraaid raakt. Zelf proberen de darmen terug te masseren is dan ook ten strengste afgeraden! Afhankelijk van de mogelijke oorzaak van de prolaps wordt er soms voor gekozen om eerst een laxerend middel toe te dienen zodat de darmen vrij zijn van troep. 

Wanneer het om een ernstiger vorm van prolaps gaat kan worden overgegaan tot een operatie. Hierbij worden de darmen niet alleen terug gebracht in het lichaam, maar worden deze darmen met enkele hechtingen ook vast gezet op de plek om te voorkomen dat de darmen er na de operatie weer uitkomen. Het dier moet tijdens deze behandeling onder narcose, wat een extra aanslag pleegt op het lichaam. Extra voorzichtigheid is daarom geboden.
new nike football boots 2012 2017 - 002 - Nike Air Max 270 ESS Ανδρικά Παπούτσια Γκρι / Λευκό DM2462 | Air Jordan Release Dates 2021 + 2022 Updated , IetpShops , nike new arrival for men japan today live full

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved