Baardagemen in groepen en/of met andere dieren huisvesten
Baardagamen kunnen evt. alleen gehouden worden maar ook in groepsverband, mist er voldoende grondoppervlak is. Baardagamen zijn echter geen echte groepsdieren en worden liever niet in hele grote groepen gehuisvest. Houd dit altijd in gedachten.
Wanneer een klein groepje baardagamen samen leeft, zie je duidelijk dat ze met elkaar optrekken, samen eten, samen slapen enz. Dit bevestigd dat baardagamen dus wel met meerdere in een terrarium kunnen leven en hier tevens ook baat bij hebben. Uit ervaring is gebleken dat de dieren wel degelijk een band opbouwen en over verschillende vormen van communicatie beschikken (zie ook gedrag). Wanneer de dieren na enige tijd gescheiden worden van elkaar, kunnen ze in een soort dip raken (b.v. minder tot niet eten en/of weinig bewegen of zelfs lusteloos worden).
Stel de groep altijd zorgvuldig samen. Vrouwtjes kunnen b.v. erg goed samen gehuisvest worden. Ook meerdere vrouwtjes met een man kan goed gaan. Maar meerdere mannen samen gaat echter niet goed. Er zijn dus zeker een aantal zaken waar men rekening mee moet houden .
Hieronder zullen we alle zaken met betrekking op huisvesting in groepsverband beschrijven als, risico´s, koppelen, wat kan wel of niet samen, met andere diersoorten? enz.
Extra gezondheidsrisico
Neem bij de aanschaf van een nieuw huisdier geen risico (zie ook aanschaf). Zet de nieuwe baardagaam apart tot bevestigd is dat de baardagaam gezond is en geen ziektes of parasieten meedraagt waarmee de andere baardagamen besmet kunnen worden. Het is altijd verstandig ook een ontlastingsonderzoek te laten doen door de dierenarts. Wees dus voorzichtig bij het introduceren van nieuwe dieren in een gezonde groep.
Wat kan wel, en wat kan niet samen!
Baardagamen zijn omnivoren en eten dus klein levend voedsel. Het is dus niet mogelijk om Baardagamen van sterk afwijkend formaat samen te zetten. De kleinste kunnen dan voor voedsel aangezien worden en kunnen opgegeten worden door de grotere dieren in het terrarium. Dus let op formaat!
Volwassen vrouwtjes kunnen vaak erg goed samen gehuisvest worden. Ook meerdere vrouwtjes met een man kan goed gaan. In de meeste gevallen blijft het mannetje pogingen doen tot paring, wat voor de vrouwtjes, maar ook voor de man lichamelijk erg zwaar is. Als de paardrift aanhoudt kan de frustratie hoog oplopen en kan de man zelfs de vrouwtjes beschadigen/verwonden. Vaak moet het mannetje in deze situatie toch apart gehuisvest worden.
Meerdere mannetjes samen gaat meestal niet goed. Mannetjes vertonen immers territorium drift en gaan bij aanwezigheid van vrouwtjes de andere mannetjes te lijf wanneer het terrarium te klein is. De vechtpartijen die dan ontstaan kunnen leiden tot ernstige en zelfs dodelijke verwondingen. Dit moet dus altijd voorkomen worden.
Koppelen / Introduceren
Het koppelen van baardagamen moet altijd rustig, geduldig en zorgvuldig gebeuren. Soms moeten de dieren even aan elkaar wennen en bepalen hoe de verhoudingen zijn.
Het koppelen begint al als ze elkaar kunnen zien. Vanaf een afstand kunnen ze al met elkaar communiceren. Het beste kun je de verblijven zo neer zetten dat ze vanuit hun eigen verblijft al contact kunnen zoeken met andere baardagamen. Hierdoor zien ze elkaar, kunnen ze aan elkaar wennen en leren ze verschillende vormen van communicatie.
Wanneer de dieren aan elkaar gewent zijn, en interesse beginnen te tonen voor andere baardagamen kunnen ze voorzichtig op neutraal terrein aan elkaar voorgesteld worden.
In sommige gevallen gaat dit in een keer goed. Het kan ook zijn dat de baaragamen negatief op elkaar reageren. Dit merk je als ze stress signalen af gaan geven (zie ook stress), agressief uitoefenen enz. Je kunt b.v. opmerken dat ze om elkaar heen draaien en hierbij soms ook naar elkaar happen. Dit lijkt mij een soort spel om de dominantie/rangorde te bepalen. Maar als dit te heftig word moet dit wel onderbroken worden om vechtpartijen en verwondingen te voorkomen.
De baardagamen kunnen in het ergste geval ook hevig in gevecht raken. Negatief gedrag kan naast territorium drift ook door angst voor de soortgenoot veroorzaakt worden.
Probeer negatieve ontmoetingen te voorkomen. Wees dus geduldig bij het laten wennen aan elkaar in aparte terrariums. Er bestaat geen garantie dat het koppelen lukt, sommige dieren kunnen simpelweg niet met elkaar overweg.
Met andere dieren
Baardagamen schijnen ook redelijk goed gehouden te kunnen worden samen met andere dieren (als b.v blauwtongskinken), mits ze de zelfde leefomstandigheden hebben en er voldoende ruimte is. Echter is dit niet iets wat we aanraden of waar wij ervaring mee hebben.
Conclusie
De conclusie is dat Baardagemen dus goed in klein groepsverband gehouden kan worden ondanks dat het van nature geen groepsdier is. Zoals besproken is dit mits er voldoende grondoppervlak is en er juist gehandeld word. Baardagamen met andere diersoorten word dus afgeraden.
Het word dus als mogelijk beschouwd om baardagamen met andere diersoorten te houden, maar wij raden dit af.
Let op met voeren!
Iedereen moet zijn portie binnen krijgen zonder verwondingen op te lopen. Ze zijn namelijk dermate vraatzuchtig en brutaal dat ze al het aangeboden voedsel opeisen. Soms proberen ze letterlijk het voedsel bij de ander uit de bek te eten.
Daarnaast kan het gebeuren dat kleine teentjes of bewegende staartpuntjes door andere baardagamen als voedsel gezien wordt.
Wanneer het lastig is om alle dieren in een terrarium op een veilige manier te voeren, is het beter om de dieren gescheiden te voeden!