Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Terrarium

Terraium

Baardagemen worden in steppe- woestijnlandschap terrariums gehouden. Net als voor vele andere huisdiersoorten worden er ook voor Baardagamen min. afmetingen van het terrarium gehanteerd. De minimale maten voor een koppel baardagamen zijn 100 x 50 x 50 cm. Voor één baardagamen is een terrarium van 80 x 50 x 50 cm minimaal. En voor een trio is 150 x 50 x 50 of 120 x 60 x 60 de minimale maat. Let op dit zijn dus echt de minimum maten en kleiner is dus niet geoorloofd. (Persoonlijk vinden wij deze maten al erg aan de krappe kant). 

Kleine jonge baardagamen kunnen beter in een klein terrarium gehouden. Ze willen namelijk nog wel eens heel hard met hun koppies tegen het glas aan rennen en in het ergste geval verwondingen oplopen. Ook kunnen jonge baardagamen van hetzelfde formaat prima met meerdere in een terrarium samen gehouden worden.  

(Lees hier meer over de huisvesting voor jonge Baardagamen.) 

De inrichting van het terrarium

Bij de inrichting moet men rekening houden met het gedrag en de wensen en leeftijd van de Baardagaam. Het is niet alleen een mooi gezicht om het terrarium in te delen met planten, stenen (goed voor afslijten van nagels), takken, potjes enz., maar ook de baardagaam heeft hier veel plezier van. Zorg dat de baardagaam lekker kan zonnen of zich kan verstoppen in een holletje of zo.

Denk wel altijd aan de veiligheid van de baardagaam. Natuurlijk zijn scherpe uitsteeksels en punten niet verstandig in een terrarium, maar ook onstabiele ornamenten die kunnen vallen of stuk kunnen gaan zijn af te raden.

Schoonmaken en onderhouden van het terrarium

Het schoonhouden/onderhouden van een terrarium kost weinig tijd, maar is wel erg belangrijk. Goede dagelijkse hygiëne is bevorderend voor de gezondheid. Het beste is om dagelijks de ontlasting en gemorste voedselresten uit het terrarium te verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het terrarium, aantal dieren en mate van bevuiling volstaat 1 x per ± 3 maanden verschonen (mits elke dag bijgehouden) van het hele terrarium.

Maak hete hele terrarium goed schoon met heet water (evt. met een beetje Dettol). Als men zand gebruikt als bodembedekking raden wij dit af, om dit te zeven en her te gebruiken. Pak liever schoon en vers zand. Maak ook af en toe de plantjes schoon en vergeet de ornamenten niet.

Naast goed reinigen en schoonhouden van het terrarium is het ook belangrijk om af en toe onderhoud te plegen als het vervangen van lampen die stuk gaan. Daarnaast moet de Uv verlichting om de zoveel tijd vervangen worden, omdat deze na verloop van tijd zijn optimale werking verliest.

Bodembedekking

Over de bodembedekking zijn de meningen heel erg verschillend. Als bodembedekking wordt in de meeste gevallen grofkorrelig zand gebruikt, maar ook vele andere soorten bodembedekkingen zijn geschikt zoals; maiskorrels, calciumkorrels zijn geschikt. Hieronder zullen wij alleen de soorten bodembedekking beschrijven waar wij zelf ervaring mee hebben.

Terrarium zand: In de dierenwinkels wordt vaak terrarium zand verkocht in verschillende kleuren, let er bij dit soort zand op dat het niet te stoffig is. De dieren raken dan bedorven onder het stof en zullen het stof ik kleine hoeveelheden inademen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Verder is terrarium zand een prima geschikt bodem materiaal. Sommige dieren happen bij het pakken van hun voedsel ook veel zand mee naar binnen. Zand is echter niet te verteren en kan in grote hoeveelheden verstoppingen veroorzaken. Dit is dus wel een aandachtspuntje om op te letten. Men kan dit simpel oplossen door de baardagamen in een andere bak te voeren.  

Men kan ook wit vogelzand gebruiken. Dit heeft vaak een frisse anijsgeur en is niet stoffig. Vogelzand is niet schadelijk bij per ongelijk inname (kleine beetjes), grote hoeveelheden kunnen echter verstoppingen veroorzaken zoals hierboven beschreven.  

Maiskorrels: Deze bodembedekking is echter helemaal niet stoffig en bestaan uit grove korrels. De korrels geven een leuk effect als bedelbedekking. De korrels plakken mooi rond de ontlasting, waardoor de ontlasting makkelijk te verwijderen is. Het is dus redelijk goed te onderhouden. De korrels kunnen echter minder goed tegen vocht. Sproei de korrels niet drijf nat, dan bestaat de kans op schimmel.

75% - تسوق أونلاين في السعودية مع خصم 25 , أحذية ازياء رياضية الجري للرجال , adidas copa mundials in color today schedule 2016 , نمشي | SBD - 100 Release Date - nike free hyperfeel cheap women boots shoes sale Tech Grey CT8527 - lunar glides by nike cleats for sale on craigslist

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved